Aktuality / Veľvyslanectvo RF na Slovensku si pripomínalo nezávislosť svojej krajiny aj s účasťou zástupcov mesta Svidník.

Pri príležitosti osláv Ruskej nezávislosti sa konalo slávnostné stretnutie, na ktoré prijali osobné pozvanie primátor mesta Svidník Ján Holodňák a vedúca odboru Školstva, kultúry, športu a mládeže Viera Dercová. Na počesť prijatia deklarácie o štátnej suverenite Ruskej Federácie 12. júna 1992 zorganizovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR 6. júna 2016 slávnostnú recepciu v hotely Crowne Plaza Bratislava.

V ruskej histórii ide o jeden z najmladších štátnych sviatkov Ruskej federácie, ale je to dvojnásobne významný deň. Najskôr, 12. júna 1990 na prvom Zjazde ľudových poslancov RSFSR títo schválili Deklaráciu o štátnej suverenite Ruska. Presne o rok 12. júna 1991 sa v dejinách krajiny prvý krát konali priame otvorené voľby prezidenta, v ktorých zvíťazil Boris Jeľcin. Aj keď je Deň Ruska mladým sviatkom, nadobudol už istú tradíciu. Už niekoľko rokov v tento deň v Kremli najvyšší predstavitelia krajiny udeľujú Štátne prémie RF.

Na slávnostnú recepciu v Bratislave bolo pozvaných niekoľko stoviek hostí, preto bolo podľa slov primátora Holodňáka veľkou cťou počuť v príhovore Veľvyslanca Alexeya L. Fedotova slová poďakovania pre svidníckych žiakov o zapojení sa do výtvarnej súťaže o Kutuzovovi. Veľvyslanec sa uznanlivo vyjadroval o spolupráci mesta Svidník a ich veľvyslanectva.

Primátor mesta Svidník mal možnosť stretnúť bývalého prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý rovnako vyzdvihoval spoluprácu s mesto Svidník a spomínal na návštevy v našom kraji. Zástupcovia mesta Svidník mali možnosť komunikovať s Vladykom Rastislavom, najvyššou hlavou Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a tiež s Veľvyslancom Bieloruska pánom Vladimírom Serpikovom, ktorému končí v lete tohto roka funkčné obdobie na Slovensku.

Primátor mesta a vedúca odboru ŠKŠaM mali možnosť v rámci svojej cesty do Bratislavy absolvovať aj pracovné stretnutie s Petrom Krajňákom, štátnym tajomníkom pre školstvo, ktorý je z Prešova. Ich komunikácia bola na tému stavu školstva na Slovensku a možnostiach riešenia rôznych problémov v tejto oblasti.

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.