Aktuality / Rusínsky festival oficiálne otvorený

 

V pondelok 20. mája 2013 sa v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku uskutočnila vernisáž výstavy – Výstava sakrálnych fotografií Jozefa Lauruského, čím sa oficiálne otvoril Rusínsky festival, ktorý sa uskutočňuje prvýkrát a potrvá do 26. mája 2013. Ako povedal primátor mesta na otvorení výstavy, je to významný deň pre všetkých Rusínov ktorým sa začala písať nová éra Rusínskeho festivalu a celý týždeň bude sviatkom Rusínov. Počas festivalu bude na budove mestského úradu viať rusínska zástava.
Vernisáž otvorila riaditeľka POS Mária Pajzinková a prítomným sa prihovoril aj predseda Okresnej organizácie Rusínskej obrody vo Svidníku Miloš Stronček. V kultúrnom programe vystúpila spevácka skupina Svidničanka.
Jozef Lauruský pochádza z obce Ruské v okrese Snina. Profesionálne sa fotografovaniu venuje od roku 1988. Vo svojej tvorbe sa venuje portrétu, krajine a dokumentárnej fotografii. Dlhé roky mapuje život a náboženské obrady Rusínov. Vystavoval doma i v zahraničí, žije v Humennom.                  J. Mihalík

 

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.