Aktuality / Nová kniha rusínskej spisovateľky Ľudmily Šandalovej uvedená do života

Krst novej knihy rusínskej spisovateľky Ľudmily Šandalovej pod názvom "Červenyj bereh".
Autorka uviedla do života svoju novú knihu v piatok, 18. novembra 2016, v koncertnej sále Základnej umeleckej školy a to pred zrakmi mnohých hostí.
„Krstnými otcom a mamami“ tejto knihy sa stali primátor mesta Svidník Ján Holodňák, Olena Duc-Fajfer, lemkovská aktivistka, poétka, výskumníčka na Jagelonskej univerzite a Pedagogickej univerzity v Krakove a Kvetoslava Koporová z Ústavu rusínskeho jazyka i kultúry Prešovskej univerzity, ktorá je zároveň aj predsedníčkou Spolku Rusínskych spisovateľov Slovenska. Kniha sa krstila vyschnutý lístím zo stromov z nášho regiónu.


Kniha "Červenyj bereh" je písaná v rusínskom jazyku a je zbierkou šiestich samostatných poviedok. Dej knihy sa odohráva v okolitých obciach v čase pred a počas druhej svetovej vojny a vypovedá o skutočnom a ťažkom živote ľudí, žijúcich v našom regióne.


Ľudmila Šandalová je už autorkou poézie pre deti pod názvom "Poďte, ďity, što vam povim", ktorú vydala v roku 2013 a v roku 2015 bola za túto knihu ocenená medzinárodnou cenou Alexandra Duchnoviča. Od roku 2014 je členkou Spolku rusínskych spisovateľov a snaží sa rusínsky jazyk priblížiť a tým najmenším a to i prostredníctvom detských predstavení, na ktoré napísala scenár. Boli to detské predstavenia pod názvom Prypovidka z lisa, Wi-fintena pryncezna a Ďivčatko i žebrak. Verejnosť ich mohla vzhliadnuť na minulých ročníkoch Rusínskeho festivalu vo Svidníku.


Krst knihy sprevádzal aj bohatý program, popretkávaný prednesmi úryvkov z knihy "Červenyj bereh" v podaní žiakov literárneho odboru ZUŠ Svidník a ľubozvučnými rusínskymi piesňami v podaní Metropolitného vzdelávacieho zboru pod vedením Nadeždy Sičákovej. 
Autorke aj knihe želáme veľa spokojných čitateľov.

   

   

 

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.