Aktuality / Mikuláš vo Svidníku

 

Mikuláš vo Svidníku
 
Dnes navštívil materské školy vo Svidníku Mikuláš, ktorého sprevádzal anjel a dvaja neposlušní čerti.
6. december je pre všetkých spojený s Mikulášom a sviatok sv. Mikuláša patrí k najpopulárnejším najmä pre deti. Traduje sa, že sv. Mikuláš bol biskupom v dnešnom Turecku a vykonával dobré skutky ľuďom, aby im pomohol, ale aby ho nik pritom nevidel.
K najznámejším jeho skutkom patrí udalosť, keď dal nepozorovane trom chudobným dievčatám zlato na veno, aby sa mohli čestne vydať. Odtiaľ sa odvodzuje ľudový zvyk, že v noci pred sviatkom Mikuláša sa dávajú deťom darčeky tak, aby nezbadali, kto im ich dáva.
Aj tohto roku sa primátor mesta Ján Holodňák rozhodol obdarovať mikulášskym darčekom všetky deti materských škôl vo Svidníku.
Zamestnanci odboru školstva, kultúry, športu a mládeže pripravili balíčky, ktoré boli rozvezené do všetkých materských škôl. Mikuláš pozdravil deti, zamestnancov i rodičov v každej materskej škole, porozprával sa s deťmi, povedal im poučné príbehy . Deti pobavil i anjel s dvoma čertmi, ktorí si namiesto sladkého darčeka vyslúžili varechu. Každé dieťa dostalo sladkú odmenu, za čo sa Mikulášovi poďakovali peknými pesničkami Mikuláš počas svojej cesty Svidníkom obdaroval sladkosťami  aj všetkých ľudí, ktorých stretol.
S Mikulášom sa spájajú mnohé pranostiky napr. „ Keď na Mikuláša sneží, bude požehnaný rok“. Na Mikuláša odrežte konárik zo stromu ( najlepšie z čerešne, jablone alebo slivky), dajte ho do vázy a niečo si pritom želajte. Ak konárik do Štedrého dňa rozkvitne, želanie sa splní...
Mikuláš je deň, kedy máme pomáhať a preukazovať lásku k druhým a pre všetkých zostane navždy symbolom blížiacich sa Vianoc, sviatkom pokoja, lásky a mieru.               JM

 

   
   
   
   
   
   

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.