Aktuality / Mikuláš bol aj vo Svidníku

 

Vo štvrtok 6. decembra 2012 zavítal aj do Svidníka Mikuláš, ktorého sprevádzal veľký anjel s dvoma malými anjelikmi a pomocníkmi.
Všetko sa začalo poobede, keď Mikuláš prišiel na koči pred mestský úrad, odkiaľ spolu s primátorom mesta Jánom Holodňákom, prednostom mestského úradu Vladimírom Šandalom, vedúcou odboru školstva, kultúry, športu a mládeže Vierou Dercovou a anjelikmi na koči rozdávali cestou na pešiu zónu všetkým deťom veľké lízatka.
Na pešej zóne privítal pred veľkým množstvom detí a rodičov primátor mesta Ján Holodňák Mikuláša s jeho pomocníkmi i všetky deti. Mikuláš potom v svojom vystúpení deťom zaspieval, deti mu na oplátku zaspievali a zarecitovali básničky a pretože boli deti dobré, dostali všetky sladkú odmenu.
Všetci spolu potom spolu odrátali zapálenie vianočného stromčeka a výzdoby na pešej zóne za veľkého potlesku. Deti sa tešili z darčekov a balónov, z ktorých im šikovný ujo poskladal rôzne figúrky. Ujo balonár bol zabezpečený cestou Centra voľného času vo Svidníku.  V mrazivom, ale zdravom počasí odchádzali deti domov šťastné s vyštípanými ružovými lícami.
6. december je pre všetkých spojený s Mikulášom a sviatok sv. Mikuláša patrí k najpopulárnejším najmä pre deti. Traduje sa, že sv. Mikuláš bol biskupom v dnešnom Turecku a vykonával dobré skutky ľuďom, aby im pomohol, ale aby ho nik pritom nevidel.
K najznámejším jeho skutkom patrí udalosť, keď dal nepozorovane trom chudobným dievčatám zlato na veno, aby sa mohli čestne vydať. Odtiaľ sa odvodzuje ľudový zvyk, že v noci pred sviatkom Mikuláša sa dávajú deťom darčeky tak, aby nezbadali, kto im ich dáva.
S Mikulášom sa spájajú mnohé pranostiky napr. „ Keď na Mikuláša sneží, bude požehnaný rok“. Na Mikuláša odrežte konárik zo stromu ( najlepšie z čerešne, jablone alebo slivky), dajte ho do vázy a niečo si pritom želajte. Ak konárik do Štedrého dňa rozkvitne, želanie sa splní...
Mikuláš je deň, kedy máme pomáhať a preukazovať lásku k druhým a pre všetkých zostane navždy symbolom blížiacich sa Vianoc, sviatkom pokoja, lásky a mieru.      J. Mihalík

 

   
   
   

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.