Aktuality / Komanička v Krivej Palanke

V posledný augustový týždeň DFS Komanička, pôsobiaci na ZUŠ Svidník, vycestoval do družobného mesta Kriva Palanka v Macedónsku, aby reprezentoval mesto Svidník na 12. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu sv. Joachima Osogovského.

V dňoch 25. - 27. augusta patrilo pódium v centre Krivej Palanky vystúpeniam folklórnych súborov, v rámci ktorých vystúpila aj Komanička, aby predviedla svoje umenie. Dynamickým tancom, hudbou a prenikavým spevom mladí folkloristi prezentovali rusínsky folklór, za čo si u domáceho publika vyslúžili dlhotrvajúci potlesk a zožali veľký úspech. Pred každým večerným vystúpením sa naprieč mestom konal sprievod zúčastnených folklórnych súborov, plný hudby, spevu, tanca a krásnych krojov, ktorý domáci obyvatelia ocenili vďačným úsmevom.

Okrem Slovenska, mali na tomto kultúrnom podujatí svoje zastúpenie aj folklórne súbory z Macedónska, Bulharska, Srbska, Čiernej hory, Turecka a Belgicka, ktoré sa predstavili programom typickým pre ich kultúru.

Veľkým prínosom pre našich mladých folkloristov bolo, že spoznali macedónsku kultúru, zvyky, typickú kuchyňu a ich pohostinnosť, no najzaujímavejšie pre nich bolo spoznávanie a nadväzovanie nových priateľstiev. Členovia Komaničky navštívili miestne múzeum a Monastyr sv. Joachima Osogovského, ktorý ročne navštívia tisíce turistov. Najkrajším zážitkom pre nich bol výlet do Skopje, hlavného mesta Macedónska, ktoré ich očarilo svojou architektúrou, nápaditými sochami a krásnymi fontánami.

Pre Komaničku bola účasť na tomto folklórnom festivale neoceniteľnou skúsenosťou, v rámci ktorej získali poznatky na medzinárodnej úrovni a nadviazali nové kontakty. Táto folklórna slávnosť bola pre všetkých veľkolepým zážitkom, z ktorej si odniesli nezabudnuteľné momenty a krásne spomienky s vierou, že o rok sa vrátia späť.

 

 

 

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.