Aktuality / 72. výročie Dňa hrdinov Karpatsko – duklianskej operácie

Vo štvrtok, 6. októbra 2016, sme si pripomenuli 72. výročie Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, najväčšej horskej bitky druhej svetovej vojny na východnom fronte.

Obete bojov v Karpatsko – duklianskej operácii si pri príležitosti tohto dňa prišli na Pamätník československých vojakov na Dukle uctiť: predseda vlády SR Robert Fico, minister obrany SR Peter Gajdoš, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim, delegácia z Českej republiky pod vedením námestníka ministra obrany Tomáša Kuchtu, zástupcovia vojenského diplomatického zboru akreditovaného na Slovensku, predstavitelia štátnej správy a samosprávy Prešovského samosprávneho kraja, okresu a mesta Svidníka, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, priami účastníci bojov, zástupcovia OS SR, ako aj miestni obyvatelia. K účastníkom pietneho aktu na Dukle sa prihovoril predseda vlády SR Robert Fico a minister obrany Peter Gajdoš. Obaja vyjadrili vieru, že aj mladá generácia bude navštevovať takéto pietne miesta a uvedomovať si, ako ťažko sa sloboda rodila a koľko ľudských životov a prelievania krvi stála.

Pietne akty pokračovali pri Soche arm. gen. Ludvíka Svobodu vo Svidníku, kde sa k účastníkom prihovoril aj primátor mesta Svidník Ján Holodňák, ktorý si pri tejto príležitosti prevzal od ministra obrany Petra Gajdoša pamätnú medajlu III. stupňa.

Pietnym aktom kladenia vencov pri Pamätníku Sovietskej armády vo Svidníku, príhovorom prednostu okresného úradu vo Svidníku Jozefa Baslára a ekumenickou spomienkou pravoslávneho vojenského duchovného majora Vladimíra Vargasa, oslavy 72. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie skončili.  

Karpatsko-duklianska operácia vstúpila do dejín ako najväčšia a najkrvavejšia bitka línie východného frontu súvisiaca s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami. Trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944 a zahynulo v nej 21-tisíc sovietskych a 1800 československých bojovníkov.

 

              

              

          

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.