Aktuality / 62. ročník Slávností kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska

62. ročník tradičných Slávností kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska v meste Svidník tento rok pripadol na víkend 17. – 19. júna.

V piatok sa slávnosti začali sprievodnými akciami, kde sa stretli talentované deti svidníckych materských a základných škôl, aby v rámci súťaže „Maľovanie na asfalt“ skrášlili plochu pešej zóny svojimi pestrofarebnými a nápaditými kresbami s ľudovou tematikou. Následne pod taktovkou tanečníka Milana Vaňugu a jeho zverencov pešia zóna hýrila malými tanečníkmi z našich škôl, ktorí sa nielen zabavili ale i čo to z ľudového tanca naučili. V poobedňajších hodinách bola v priestoroch SNM-MUK vo Svidníku otvorená fotografická výstava pri príležitosti 60. výročia založenia SNM-MUK vo Svidníku, ktorú svojou návštevou poctila významná osobnosť, prvá riaditeľka MUK na Slovensku Oľga Hricáková. Výstava prezentuje históriu a súčasnosť MUK vo Svidníku, sprístupnená bude do 2.10.2016. V podvečer sa pešou zónou ozývali tóny ľudových piesní a diváci mali možnosť vzhliadnuť spevácke a tanečné výkony našich detských folklórnych súborov Makovička a Komanička, predstavila sa aj ženská spevácka skupina Svidníčanka. V blízkosti amfiteátra návštevníkov bavila až do neskorých nočných hodín hudobná skupina Rolland z Čirča.
     

V sobotňajšom programe na amfiteátri vystúpili domáce i zahraničné folklórne súbory, ktoré svojimi výkonmi potešili nejedného diváka. V rámci večerného programu vystúpil aj FS Karpaťan, ktorý pri príležitosti 55. výročia jeho vzniku bol Ďakovnou plaketou primátorom mesta Jánom Holodňákom aj ocenený. Oceneným bol aj Prof. PhDr. Mikuláš Mušinka DrSc., ktorý si pri príležitosti životného jubilea za celoživotný prínos v oblasti kultúry z rúk primátora prebral Ďakovný list.
Na tohtoročné slávnosti prijal pozvanie aj poslanec Národnej rady SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorého v sobotu na pôde mestského úradu Svidník prijal primátor mesta. Po neformálnej diskusii spolu navštívili večerný program na prírodnom amfiteátri.
     

V nedeľu po Svätej liturgii v drevenom chráme sv. Paraskievy na skanzene SNM – MUK sa konalo kladenie vencov pri Pamätníku československých vojakov na Dukle a Pamätníku padlých hrdinov vo Svidníku. Vyvrcholením celých slávností bol poobedňajší nedeľný program, kde na amfiteátri vystúpili domáce i zahraničné súbory a záverečnú bodku za tohtoročnými slávnosťami urobil obľúbený folklórny súbor PUĽS.
     

62. ročník Slávností kultúry Rusínov - Ukrajincov Slovenska sa niesol v duchu tradičných rusínskych i ukrajinských piesní, tancov a ako každoročne aj tohto roku priniesol svojim priaznivcom mimoriadny umelecký zážitok.

 

 

2008 © Mesto SVIDNÍKrealizácia © GRAND STUDIO, s.r.o.